وی با اشاره به اینکه 2 تا 3 قلم از داروهای بیماران هپاتیتC و بیماران مزمن در فهرست جدید قیمت داروها قرار گرفته است، گفت: در این فهرست جدید چند قلم از داروهای متفرقه هم اضافه شده است. دیناروند افزود: ۳۴ قلم دارو به فهرست قبلی بیماران صعبالعلاج اضافه شده است و شاهد رفع برخی از مشکلات دارویی خواهیم بود. وی با اشاره به تغییر نرخ ارز و تأثیر آن در قیمت داروها گفت: قیمت انسولین نیز تحت پوشش ۹۰درصدی بیمه قرار گرفت.
تاریخ مصرفگذشتهها در بازار
فروش داروهای قاچاق خارج از فهرست دارویی کشور و همچنین فروش داروهای بدون نسخه تاریخ گذشته استوک خارجی که تاریخ انقضای آن دستکاری شده است، بخشی از مشکلاتی است که بازار دارو در کشور در سالهای اخیر با آن مواجه بوده است. با توجه به خطر فروش داروهای قاچاق در برخی از داروخانهها که امکان دارد باعث بروز عوارض جانبی در بیماران شود، وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو اخیرا تهمیداتی اندیشیده تا نظارت ویژهای بر تخلفات برخی از داروخانهها اعمال کند و به گفته رئیس سازمان غذا و دارو روش جدید نظارت بر داروخانهها بهزودی اجرا میشود.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی هم در سخنانی تجویز داروهای خارجی گرانقیمت برای بیماران از سوی برخی از پزشکان، بهرغم وجود داروهای مشابه ایرانی و داروهای خارجی مشمول بیمه را از عمده مشکلات افراد مراجعهکننده به داروخانهها دانست. رسول دیناروند رئیس سازمان غذا و دارو نیز در مورد نظارت بر داروخانهها و فروش ریتالین و الکل از سوی آنها گفت: متأسفانه برخی داروخانهها خارج از فهرست دارویی و نسخه پزشک دارو به فروش میرسانند. وی ادامه داد: به همین دلیل توسعه نظارتها بر داروخانهها ازجمله برنامههایی است که در دستور کار سازمان غذا و دارو قرار دارد.
داروی قاچاق در برخی داروخانهها
دکتر سیدجمال سعید واقفی عضو هیأت مدیره انجمن علمی داروسازان ایران با تأیید وجود داروهای غیرمجاز ازجمله الکل و ریتالین در برخی از داروخانهها در مصاحبه با همشهری گفت: داروخانهها برای خرید داروها از تولیدکننده آن پروفورما میگیرند و وزارت بهداشت نیز آن را تأیید میکند و در نتیجه در همه داروخانهها فروش آن با نسخه آزاد است اما داروهایی که در فهرست دارویی کشور نیستند بهصورت قاچاق وارد میشود، این داروها بدون اجازه و نظارت وزارت بهداشت وارد میشود.
بعضی از داروخانهها متأسفانه از این داروها میخرند، بهعنوان مثال دارویی که اصل آن 50هزار تومان بوده را 40هزار تومان تهیه میکنند، اما مشخص نیست که این بسته دارویی که از طریق غیرمجاز به برخی از داروخانهها فروخته شده، داروی مؤثری است یا اثری ندارد، یا مصرف آن باعث بروز عوارضی در فرد میشود، معلوم نیست داروهایی که در فهرست دارویی کشور نیستند تقلبی هستند یا خیر، تاریخ مصرفشان گذشته یا نگذشته است؛ در واقع این داروها هویت ندارند.
او با بیان اینکه نباید تصور کرد که داروسازان در این کار دست دارند، گفت: تعداد داروخانههایی که بهدلیل سود، اقدام به فروش داروهایی مشکوک میکنند زیاد نیست و اغلب داروسازان وجدان کاری دارند و بسیاری از داروخانهها اقدام به خرید داروهایی خارج از فهرست مورد تأیید وزارت بهداشت نمیکنند. این کار یک سری از افراد منفعت طلب است که اکثر آنها نیز داروساز نیستند. این افراد صاحب داروخانه هستند اما داروساز نیستند. آنها با استخدام داروساز برای اداره داروخانه خود را موجه جلوه میدهند.
این داروساز با بیان اینکه فروش داروهای تاریخ گذشته ازجمله اقدامات غیرقانونی و بسیار خطرناک است که باید نظارت ویژهای روی آن صورت بگیرد، گفت: یکی دیگر از اقداماتی که انجام میشود این است که سودجویان در خیلی از موارد اقدام به خرید استوک داروهای یک شرکت خارجی با نصف قیمت میکنند، داروهای استوک به داروهایی میگویند که یک تا 2ماه بیشتر به تاریخ انقضایشان نمانده است.